За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 446
  • 753
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 469
При месенето може да сте сложили повече брашно
Здравейте, днес направих питка и стана като гумена. До сега не ми се е случвало така. Дали може да е превтасало тестото, защото малко го забравих 😃 и след два часа беше излязло от купата. Правила съм рецептата и друг път, единствена промяна е, че увеличих пр мляко с 50 мл. и месих малко по-дълго.

# 706
  • Мнения: 3 588
С мерките и теглилките си е таковало таковата Simple Smile
Аз съм си отделила по 2 чаени и кафени чаши за мярка за старите рецепти, че наистина си бяха по 200 мл чашите и може да стане фал.
Според мен и второто сухо мляко на Биосет (имам такова) не е каквото трябва за този шоколад - едновремешното толкова беше маслено, че като стриеш между пръстите си и се усещаше мазно, с това на Биосет при разтваряне става една рядка прозрачна водица, а между пръстите не мазнее.

Момичета, казвайте, че резил...добре, че си прочетох поста (макар и късно) - омешала съм родовете (пишейки за млякото, но визирайки шоколада в м.р.),  явно заспивам седнала след седмици почти денонощна работа...поправям се.

Последна редакция: чт, 16 май 2024, 22:44 от Кубратова

# 707
  • Мнения: 6 906
А, то за сравнение с едновремешните продукти място за сравнение няма Hands V.
Но мисля, че Нидо-то е с 28% масленост, та голяма разлика няма. Аз ползвам сухо мляко само заради този течен шоколад и на Биосет ми върши работа.

# 708
  • Мнения: 4 303
Но пише охладен сироп, а аз го залях с врящ.
Топло ястие се залива със студен сироп, студено ястие с горещ сироп.
Това го знам и аз, но всяко правило си има изключения и явно и тук също не е важало. А и на етикета си го пише. Дори и да нямаш възможност да го сложиш във фурната пак трябва да го залееш със охладен сироп.
Моя беше такъв . Показах и в какво го превърнах 🤣 не ми се струва нормално.
Нищо, ако реша пак да правя ще гледам рецепта на кутията. Първият път с всичко резултати в повечето случаи са плачебни 😂

# 709
  • Мнения: 3 588
При мен е обратното - какви френски макарони бяха първите ми, ехеее...пък третите - Rage, че и не само те.
Има и други изключения - студен пандишпан сиропирам леко със студено прясно мляко, но не със студен сироп.
А кадаиф не ям и не мога да съм никак полезна с конкретика.
Следващия път ще задобрееш.

# 710
  • Мнения: 4 303
😂😂😂 ми то и аз не съм яла от дете 🤭. Имах някакви детски спомени, че е било хубаво и затова го купих 😂. Изведнъж се сетих за тези спомени и от един месец все му се чудех като го видя в магазина.

# 711
  • Мнения: 13 423
Така съм се лъгала и аз за нещо което като малка помня че съм харесвала... много, много рядко е било с добър резултат Grinning
Къде нещото вече не е същото като си го купя, къде моят вкус се е променил и вече не ми харесва, къде и двете Grinning
Та вече често подминавам и такива неща, дори и да видя нещо дето го помня с хубаво но сега обичайно не го ям.

# 712
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 578
Защо течният ми шоколад стана толкова течен (като кексово тесто)?
Може да добавиш още масло и какао, и още малко в хладилника.

# 713
  • София
  • Мнения: 11 017
Morkovelka99, по темата за кадаифа да допълня, че не спомена да си сложила масло. Това също е много важен момент, за да не се скашка.

# 714
  • Мнения: 4 303
Така съм се лъгала и аз за нещо което като малка помня че съм харесвала... много, много рядко е било с добър резултат Grinning
Къде нещото вече не е същото като си го купя, къде моят вкус се е променил и вече не ми харесва, къде и двете Grinning
Та вече често подминавам и такива неща, дори и да видя нещо дето го помня с хубаво но сега обичайно не го ям.
😂😂😂 и моя опит е същия. Затова месеци наред се чудя да взема ли нещо за проба. В повечето случаи знам, че няма да ми хареса и ще го изхвърля, но в един момент се поддавам, взимам го, разочаровам се  и така до следващия факс 🤣.


И масло сложих, малко обаче, една супена лъжица в сиропа след като го махнах от огъня. Разбърках да се разтопи и го полях.

# 715
  • Мнения: 13 423
Хмм, не че ям кадаиф, ама защо ли си мисля че маслото не се слага баш в сиропа... То не е ли на принципа както баклави и прочие, да стане хрупкаво с маслото и после сиропа?
Може и аз да бъркам де, просто не мога да си представя каква роля би имало това масло в горещия сироп, като не е целта да става на попара цялото нещо...

# 716
  • София
  • Мнения: 11 017
И масло сложих, малко обаче, една супена лъжица в сиропа след като го махнах от огъня. Разбърках да се разтопи и го полях.

1 с.л. е много малко. Освен това не се слага в сиропа. Трябва ти поне 125 г разтопено масло, смесено с 2 с.л. олио. Поливаш кадаифа и го запичаш за 10 мин. Като го извадиш, го заливаш със сиропа, който е приготвен предварително и е леко изстинал.

# 717
  • Русе
  • Мнения: 5 264
Полуготовият кадаиф ,като този на снимката не е нужно да се пече. Трябва само както е студен да се залее с горещ сироп в съотношение захар вода 1:1, плюс сока на  1/2 лимон и краве масло , около 50-60 г .  Изчаква се да поеме напълно течността. С един малък черпак поливам равномерно и притискам леко. Може да се поръси отгоре със смлян шам фъстък или орехи. Следи се кадаифа да е постоянно под сиропа. Да не става горната част твърда.
Суровият кадаиф се запича както е описано по горе. Принцип е горещият кадаиф да се залива със студен сироп.

Последна редакция: пт, 17 май 2024, 16:55 от peych

# 718
  • София
  • Мнения: 11 017
Точно за полуготов кадаиф става въпрос. Не се пече, а се запича само за 10 мин. И не се залива студен кадаиф с горещ сироп, а кадаифът и сиропът трябва да са с приблизително еднаква температура (топли).

# 719
  • Мнения: 4 303
Един пакет масло ли е нужен 🤣, а тези производители, защо така подвеждат хората с обърканите си рецепти👊👊🙈👊👊. Ми сложих 1 лъжица, защото така бяха написали. По желание може да сложите 1 лъжица маргарин без допълнителни инструкции къде се слага. Послушах ги и затова сложих 1 лъжица масло накрая в сиропа 🤭.
Ще ви послушам съветите и ще купя още един и ще го направя по тях.
 Сега както съм го направила изобщо не ми харесва и едва съм изяла 2 парченца. Гости го опитаха, викат хубаво е, само сиропа малко ти е дошъл. И аз още на следващия ден се чудех дали да не направя още малко сироп. Обаче като не го харесвах и не ми се занимаваше. Може тая вечер да направя и така да стане по-хубав

Общи условия

Активация на акаунт