100 гр пилешко месо
1 малка глава стар лук
1 стрък пресен лук
1 морков
1 картоф
½ зелена пиперка
½ червена пиперка
фиде
замразен грах
замразена царевица
магданоз
масло
Пилешкото месо се сварява предварително заедно със стария лук , половината морков и няколко листа магданоз.
Месото се изважда и се нарязва на дребно , а бульона се прецежда и запазва
Зеленият лук се нарязва на дребно и се задушава с малко олио и вода заедно с настъргания останал половин морков.
Пиперките се нарязват на дребно и се прибавят към задушените зеленчуци.Долива се малко топъл бульон от пилето и задушаването продължава до омекване на чушките.
Прибавя се пилешкото месо , картофа нарязан на дребно и супата се оставя да ври на среден огън за около 10 мин.
Когато картофът уври се добавят фидето , замразения грах и царевицата.
Супата се оставя на бавен огън до пълната и готовност.
Малко преди да се свали от котлона се подправя маслото и нарязания на дребно магданоз
По желание може да се застои с 1 с.л. кисело мляко , в която е разбъркано малко брашно.
Супа доматена със сирене и босилек
1 малка глава лук
1 малък морков
2 средни домата
кус-кус (на буквички, звездички или друга интересна форма)
обезсолено сирене или извара
масло
босилек
Нарязания на дребно лук и настъргания морков се задушават в малко вода и мазнина до омекване.
Прибавят се обелените от кожата и намачкани домати и задушаването продължава още няколко минути.
Долива топла вода и супата се оставя да ври на среден огън около 15 мин.
Прибавя се кус-куса и се доварява колкото е необходимо.
Малко преди да се свали от огъня се добавя натрошеното обезсолено сирене или извара и се овкусява с маслото и босилека
Супа със зеле
1 стрък пресен лук
1 морков
малко парче прясно зеле
1 с.л. доматено пюре приготвено от почистен от ципата и намачкан домат
¼ к.ч. кус-кус
1 с.л. брашно
масло
копър
магданоз
Зеления лук се нарязва на дребно и се задушава в малко вода и олио заедно с настъргания морков
Прибавя се нарязаното на ситни ивици прясно зеле и задушаването продължава докато то омекне напълно.
Долива се топла вода или зеленчуков бульон и се прибавят кус-куса и размитото в малко вода брашно.
Когато кус-куса е готов се добавя доматеното пюре и супата се доварява още 5-10 мин .
Малко преди да се свали от котлона се подправя с маслото , копъра и магданоза.
Крем супа от моркови
3-4 средни моркова
1 ч.л.масло
½ к.ч.ориз
домашен зеленчуков бульон
1 с.л.брашно
магданоз
Морковите се настъргват на едро ренде или се нарязват на дребно и се задушават в малко вода и мазнина.
Долива се затоплен зеленчуков бульон , добавя се ориза и размитото в малко вода брашно.
супата се вари на бавен огън до пълната готовност на продуктите
Малко преди да се свали от котлона се прибавя кравето масло и магданоза.
Супа от патешко месо
100 гр патешко филе или месо от бутчето
1 малка глава кромид лук
1 морков
1 катроф
масло колкото лешник
фиде
кервиз
магданоз
брашно
кисело мляко
Патешкото месо се сварява предварително заедно с половината глава кромид лук , половината морков и няколко листа магданоз.
Месото се изважда и се нарязва на дребно , а бульона се прецежда и запазва
Останалия кромид лук се нарязва на дребно и се задушава с малко олио и вода заедно с настъргания останал половин морков.
Прибавя се пуешкото месо , картофа нарязан на дребно и супата се оставя да ври на среден огън за около 10 мин.
Когато картофът уври се добавят фидето .
Когато е готова се подправя с останалия магданоз, кервиза и маслото.
По желание може да се застои с 1 с.л. кисело мляко , в която е разбъркано малко брашно
Крем супа картофи и моркови
1 глава кромид лук
2 средни картофа
2 моркова
фиде
масло колкото лешник
магданоз
Лукът се нарязва на дребно и се задушава с малко вода и олио
Морковите се настъргват на едро ренде или се нарязват на дребно и се прибавят към лука
Задушаването продължава още няколко минути.
Долива се топла вода или зеленчиков бульон и се добавят нарязаните на малки кубчета картофи
Когато картофите се почти сварени се слага фидето и супата се доварява на бавен огън.
Малко преди да се свали от котлона супата се подправя с магданоза и маслото и се пасира.
Супа телешко
100 гр телешко месо
1 малка глава кромид лук
1 картоф
1 морков
фиде
1 с.л. доматено пюре приготвено от почистен от ципата и намачкан домат
масло
магданоз
малко парче от глава целина
1 с.л. кисело мляко
½ ч.л. брашно
Телешкото месо се сварява предварително заедно с половината глава лук ,малко морков и парчето целина.
Месото се изважда и нарязва на дребно , а бульона се прецежда и запазва.
Останалия лук се задушава с малко вода и мазнина.
Долива се от топлия бульон и са прибавят нарязаните на дребно картоф и морков.
Когато супата заври се прибавя месото .
След като зеленчуците се сварят се слага фидето и доматеното пюре и супата се доварява още 5-10 мин.
Малко преди да се свали от котлона се поръсва с нарязан на дребно магданоз.
По желание може да се застои с 1 с.л. кисело мляко , в която е разбъркано малко брашно
Супа броколи
2 стръка пресен лук
5-6 розички пресни или замразени броколи
фиде
масло
магданоз
Лукът се нарязва на дребно и се задушава с малко вода и мазнина
Долива се топла вода и се прибавят броколите и фидето
Когато супата е готова се подправя с маслото и ситно нарязания магданоз.
Супа моркови и броколи
2 стръка пресен лук
2 малки моркова
5-6 розички пресни или замразени броколи
фиде
масло
магданоз
Лукът се нарязва на дребно и се задушава с малко вода и мазнина
Морковите се нарязват на дребно или се настъргват на едро ренде и се прибавят към лука
Долива се топла вода и се прибавят броколите и фидето
Когато супата е готова се подправя с маслото и ситно нарязания магданоз.
Крем-супа от картофи и броколи
1 малка глава кромид лук
1 малък морков
5-6 розички пресни или замразени броколи
1 картоф
фиде
масло
магданоз
Лукът се нарязва на дребно и се задушава с малко вода и мазнина
Морковът се нарязва на дребно или се настъргва на едро ренде и се прибавя към лука.
Долива се топла вода и се прибавя нарязания на дребно картоф.
Когато картофът омекне се прибавят броколите .
Малко преди да се свали от котлона супата се подправя с маслото и ситно нарязания магданоз.
Пасира се или се намачква с вилица.
Публикувано от kapri_sonne в 11:47 0 коментара